A búza kalászfuzárium kérdése,1998

Az 1998. évi kalászfuzárium kérdése és annak súlyossága még nem ismert, az adatok összesítése még ezután következik. A betegség az egész világon súlyos gondokat okoz, ezért igen sok helyen - akárcsak nálunk - intenzíven kutatják a megoldás módját.

A kutatás számára ezen probléma nem új, hiszen az elsõ súlyos következményekkel járó járvány 1950-ben volt.

A járvány kitörésének alapjául három tényezõ szolgál:

     
  1. a kórokozó
  2. a fogékony gazdanövény
  3. és a kialakulást elõsegítõ környezet.
Bármelyik tényezõ is hiányzik, nem alakul ki járvány.

A kórokozó fajok közül a legveszélyesebb a Fusarium gramineaum gombafaj. A fertõzés elsõ számú forrása az elõzõ évrõl a talaj felszínén visszamaradt fertõzött növénymaradvány- leginkább kukorica- amely német adatok alapján17-szeres kockázatot jelent egy pillangós elõveteményhez képest. A szántás nélküli vagy a rossz minõségi munka nagytömegû növénymaradványt hagy a felszínen, amelyek az egész tenyészidõszakban ontják a fertõzõ spórákat.

A kalászfertõzés kialakulásához a virágzás alatti tartós illetve nagyobb esõzések vezethetnek elsõsorban. Ezáltal a búza aratásig ki van téve a fertõzésnek.

A fertõzött szemek különös ismertetõje, hogy rózsaszín illetve fehér elszínezõdést mutatnak, így az egészséges szemektõl kitûnõen elkülöníthetõk. További jellemzõjük, hogy ezermagtömegük alacsony, állaguk laza, esetleg ujjal is eldörzsölhetõk. Amikor már jelentõsebb a szemfertõzõdés a termés technikai kezelésére van szükség, ami annyit jelent, hogy kombájnnal végig kell járni a táblát, ami által a gép kifújja a léha szemek jelentõs részét.

A betegség által bekövetkezettt kár több szinten is jelentkezik. Elsõsorban mennyiségi- és minõségi veszteséget jelent, de lényegesen romolhat a sütõipari érték is. A takarmánycélú felhasználás esetén pedig romlik a fehérjetartalom illetve a tápérték.

A toxinokra vonatkozó értékhatárokat a népjóléti miniszter 24/1995.(VII.14)NM rendelete, a Magyar Közlöny, 1995.60.old. tartalmazza.

Kalászfertõzõdés elleni védekezés szintén többféle lehetõséget mutat. Minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a kukorica, egyéb szármaradványok illetve a gombatároló, mint fertõzési forrásnak ne adjanak alapot. A földmûvelési alapelvek már régóta ismertek, de fontos, hogy ezeket be is kell tartani. Szintén meghatározó a védekezés szempontjából, hogy csak fémzárolt, fuzárium ellen is hatékonyan csávázott, garantált minõségû vetõmag használható. Ugyanakkor már rendelkezünk jó hatékonyságú gombaölõ szerekkel is, melyekkel megfelelõképpen védhetjük a táblát.

Szintén lényeges a kijutattás módja. Rengeteg múlik azon, hogy a permetszer valóban minden oldalról befedje a kalászokat. Rossz technológiával a legjobb szer sem hatékony! Emellett szintén a védekezéshez tartozik a rezisztens fajták termesztése, amelyek vegyszerrel is hetékonyabban kezelhetõk.
 


Bõvebb információért kattints ide!